I början av år 2000 fick Adam Garone ett mail från sin bror med följande text: Are you man enough to be my man? Mailet ställde sig frågan hur en så klassik stilmarkör som mustaschen på 70-talet blivit nästintill ett stigma i början av år 2000. Adam och hans kompisgäng bestämde sig då för att återuppliva mustaschen och ta den ur sin sociala skamvrå. Beslutet blev startskottet till en internationell rörelse som kom att kallas Movember-rörelsen, som i dag finns över hela världen med ett antal spinoff-initiativ – t.ex. Mustaschkampen i Sverige.

Movember handlar om att väcka uppmärksamhet kring mäns och pojkars fysiska och mentala hälsa. Män står för mer än 2/3 av alla självmord som begås i Sverige och den vanligaste cancerformen drabbar endast män. Att informera och prata om mental ohälsa, samt hur man upptäcker prostatacancer i tidigt skede, kan rädda liv. För oss på Contica har Movember blivit både en tradition och en tävling, där första pris är 10 000 SEK till en organisation som arbetar i Movembers anda. Årets vinnare hos Contica är Bengt-Göran Strid med följande motivering från Juryn: ”I tuff konkurrens mot araber, finnar och kanadensare, med uthållighet och tydlig strategi”.

Vi väntar med spänning vart Bengt-Göran väljer att skänka sin vinst!