I över 10 år har hon integrerat system och för fem år sedan tog hon steget från on-premise till molnet. Om hon ångrat sig? Inte en sekund. Mycket tack vare Microsoft Azure, vars ständiga förbättringar och uppdateringar spelar en avgörande roll i digitaliseringen. Men, vi börjar från början. Sanna, hur har din molnresa sett ut?

Innan Logic Apps så fanns något som hette Biztalk Services, där man försökte göra en slags molnbaserad Biztalk-lösning som påminde om Bitzalk on-premise. Detta var 2014, och det var ungefär då som molnet började ta fart. Det var en intressant tid där de flesta molnlösningar var ganska omogna. Därför var Biztalk Services rätt så svårarbetat och oflexibelt, precis tvärtemot hur molnet är i dag. Så, ja, produkten blev lite av en flopp kan man säga. Men, en lärorik sådan. I dag är molnet allt annat än tungrott.

Vad är det med Microsoft Azure som tilltalar dig?

Jag tycker att Azure känns levande. Det sker ständiga uppdateringar, och det har varit roligt att följa utvecklingen de senaste fem åren – just hur molnbaserad integration bara blir smidigare samtidigt som det erbjuder mer och mer funktionalitet. Det gör det enkelt att testa nya koncept, där man väljer ut och sätter ihop de delar som passar bäst för lösningen. Lite som ett smörgåsbord – man bara plockar ihop det man vill ha.

Varför är det viktigt med digitaliseringen och vilka utmaningar innebär den?

Jag tycker att det finns ett likhetstecken mellan digitalisering och effektivisering. Utmaningen ligger i att fokusera på rätt saker som företag – där olika branscher är olika digitala, och därför har olika krav på digitalisering. Men ser vi på t.ex. kommuner och landsting, där behoven av digitalisering är stort, så kommer det att hända en hel del intressanta saker framöver. Exempelvis så finns nu FVIS. Det är ett gäng regioner som nyligen gått samman och gjort en stor upphandling för att effektivisera digitalt. Spännande, tycker jag. Men, som sagt, olika företag har olika syn på digitaliseringen och jag tror att vissa kan känna en oro inför förändring rent generellt. Detta är dock bara en mognadsfråga.

Azure vs. Biztalk – vem vinner integrationsmatchen och varför?

Tveklöst Azure. Det är mycket mer självgående och helt konsumtionsbaserat. Man betalar endast för det man använder, och det finns väldigt få integrationshinder längst vägen. Allt är flexibelt, enkelt och säkert. Men också skalbart och anpassat för perioder på året med riktigt högt tryck. I dag blir även arkitekturen viktigare och viktigare, och det gäller att smidigt kunna bygga in extra steg under resans gång. Det är klart enklare att göra med Azure än Biztalk. Med molnet måste du inte kunna allt från början, du behöver bara veta vad du vill göra. Färre hinder och större frihet, helt enkelt.

Vilka tre styrkor ser du hos Azure som många kanske inte tänker på?

Då väljer jag att säga flexibilitet, tillgänglighet och säkerhet. Flexibilitet då man enkelt kan välja de tjänster man behöver och bara betala för dessa. Det går snabbt att sätta upp nya tjänster, vilket ger snabbare time to market. Tillgänglighet eftersom att ens data och tjänster är fördelade på flera servrar, antingen i samma region eller i olika regioner. Det väljer man själv. Dessutom har Microsoft ett stort team som jobbar med säkerhet för att skydda data och tjänster.

Hur ser du på framtiden för molnbaserad integration?

Med molnet så är det så himla mycket lättare att trycka ut nya saker och skapa nya tjänster. Och i takt med att AI utvecklas så kommer även molnet i allmänhet och Azure i synnerhet utvecklas. Molnen blir smartare och datan kommer att bli säkrare, och ju längre digitaliseringen pågår desto fler saker kommer att behöva integreras. Kort sagt, behoven kommer att utvecklas – men smörgåsbordet krymper inte. Så det gäller att vara nyfiken och nytänkande för att kunna välja rätt.

Tack Sanna! Vi är stolta och glada över att ha dig i vårt vassa team. Ett team, som bara växer. Vill du, kära läsare, vara med på vår resa? Hör gärna av dig.