Premiären av CO Talks, den nya eventserien som lyfter brännande samtida ämnen inom systemintegration, blev en framgång. Vilket är det vanligaste feltänket som cybersäkerhetsexperten, Nino Crudele, möter hos företag? Och är teknisk skuld alltid av ondo, enligt Mattias Lögdberg? Vi ger dig de knivskarpa insikterna från eventet den 24 november, paketerat i 4 minuters läsning.

Event

Här är lärdomarna från succépremiären för CO Talks

Fyra föreläsare. Fem sessioner. En eftermiddag i Göteborg som övergår i kväll, som övergår i natt. Premiären av CO Talks, den nya eventserien som lyfter brännande samtida ämnen inom systemintegration, blev minst sagt en succé. Vilket är det vanligaste feltänket som cybersäkerhetsexperten, Nino Crudele, möter hos företag? Och är teknisk skuld alltid av ondo, enligt Mattias Lögdberg? Vi ger dig de knivskarpa insikterna från eventet den 24 november 2022, paketerat i fyra minuters läsning.

Vad är måttstocken på ett succé-event? Är det publiktillströmningen som fyller sätena i lokalen? Internationella dragplåster och Microsoft MVPs till talare eller en hashtag som trendar? Definitionerna är många, men för oss på Contica handlar det först och främst om ett engagemang. Och på just den punkten överträffade premiären av vår eventserie, CO Talks, alla förväntningar! Vem hade trott att teknisk skuld, säkerhet och integrationer kan väcka en så livlig diskussion att den fortsatt pågår till långt in på småtimmarna, en alldeles vanlig torsdag i november? 

Å andra sidan finns det inget vanligt med att tungviktare som Nino Crudele och Mattias Lögdberg samlas under ett och samma tak. För dig som inte var på plats: det sjuder av innovationslust bland integrationsexperterna. Och eftersom du har hittat hit; välkommen, du är i ett sällsynt framåtlutat sällskap. Låt oss dyka in i eftermiddagens lärdomar!

Nino Crudele: “Teknik är det sista du ska tänka på när du bygger säkra system”

Provocerande, visst? Det kan låta kontroversiellt, men Nino Crudeles poäng var kristallklar. Som framstående internationell expert inom cybersäkerhet får han ofta frågan: “Vilken teknik skall vi använda för att säkra våra lösningar från hackerattacker?”. Enligt Crudele är frågan felställd. Det är nämligen inte tekniken som organisationer ska börja med, utan människorna. De allra flesta hackerattacker idag inleds med någon form av social manipulation, även kallat “social engineering”, med syfte att få dig som mottagare att utföra en handling eller avslöja konfidentiell information – det här kan ske till exempel i form av ett mail eller ett telefonsamtal.

Så för att höja säkerhetsnivån i er verksamhet, börja alltid med att upplysa medarbetarna och säkra de mänskliga beteendena. Först därefter är det dags att se över processer och vilka rutiner och certifieringar som kan höja säkerhetsnivån ytterligare. När de två första punkterna är avklarade, kan fokus flyttas till tekniken. Vad i lösningarna ska säkras upp och varför? Tar ni er an verksamhetens IT-säkerhet i rätt ordning – person, process och till sist teknik – kommer ni högst sannolikt slippa många dyra läxor.

Lägg tid på arkitektur i början, för att spara in på den senare

En bärande prioritering när det kommer till långlivade integrationer är själva arkitekturen. Simon Stender, en av Conticas Azure-specialister, guidade eftermiddagens deltagare i konsten att skapa en interaktiv arkitektur. Fördelarna är många, men framför allt hjälper det projektets alla medlemmar – från projektledare till utvecklare – att förstå värdet på respektive nivå, och kan på så sätt stärka engagemanget internt och bygga ett effektivt arbetsflöde. Simons råd: Lägg tid på arkitekturen i början av ett projekt för att spara tid senare. Vill du veta mer? Du hittar länken till Simons presentation och eftermiddagens samtliga sessioner längst ner.

“You need to have a strategy for how to handle your information, otherwise your digitalisation process won’t be a successful one. And it all starts with solid integration practices.”

Stefan Wånggren,  CEO Contica

Två nycklar till en mer effektiv förvaltning

Med en solid arkitektur och integrationslösningen i full drift, är det dags att se över hur man på bästa sätt kan förvalta arbetet. Ett sätt att monitorera sin lösning är att använda ett verktyg som Nodinite. Michael Olsson, dagens tredje talare tillika en av grundarna till Nodinite, bjöd på en praktisk genomgång av hur en välplanerad monitorering kan spara organisationer oceaner av tid – och därmed pengar. 

När integrationslösningen levt ett tag, är det oundvikligt att en teknisk skuld uppstår. Är det alltid fel att samla på sig en teknisk skuld och finns det olika typer? Detta – och mycket mer, gav Mattias Lögdberg svar på. Som engagerad Microsoft MVP och en av frontfigurerna för Gävlebaserade DevUp Solutions vet denna integrationsarkitekt vad han pratar om. Enligt Lögdberg är en teknisk skuld inte alltid av ondo – det viktiga är att våga adressera skulden i tid, fatta strategiska beslut och vidta åtgärder innan skulden blir en alltför stor bromskloss för fortsatt utveckling. Hur kan ni identifiera er tekniska skuld? The million-dollar question. Klicka dig vidare via länken nedan och lyssna på Mattias, så har du svaret.

Se presentationerna här

Missade du eventet? Stämningen (och samtalen) är svåra att fånga på bild, men presentationerna har vi spelat in för dig som inte kunde vara plats. Ta en titt här!

Till sist men långt ifrån minst: Stort tack till alla som kom och lyssnade. För de outtömliga samtalen, frågorna och engagemanget. Och det största av tack vill till Nino Crudele, Michael Olsson, Mattias Lögdberg och Simon Stender – without you, no premiere. Without you, no event. Thank you.