Ahmeds livsväg var utstakad långt innan han själv kunde välja den. Uppvuxen i Kairo inom en familj av ingenjörer styrdes hans karriärval mot byggbranschen, en bransch som han innerst inne aldrig hade någon passion för. Traditionen inom familjen var stark: att arbeta inom bygg var inte bara ett jobb, det var ett arv som skulle föras vidare.

Från Egypten till Sverige

Först fick han ett nej, men…

Ahmeds livsväg var utstakad långt innan han själv kunde välja den. Uppvuxen i Kairo inom en familj av ingenjörer styrdes hans karriärval mot byggbranschen, en bransch som han innerst inne aldrig hade någon passion för. Traditionen inom familjen var stark: att arbeta inom bygg var inte bara ett jobb, det var ett arv som skulle föras vidare. 

Men ibland tar livet oväntade vändningar. För Ahmed kom den när han mötte en svensk tjej i Kairo, Rebecca hade kommit till staden för att studera arabiska. Deras möte blev början på ett nytt kapitel i hans liv. Efter en tid tillsammans i Kairo beslutade de sig 2012 att flytta till Rebeccas hemland, Sverige. Det var ett beslut fylld av förväntan och osäkerhet, men även en möjlighet för Ahmed att skapa ett nytt liv, på sina egna villkor. 

Sverige blev en arena för personlig och professionell omvandling för Ahmed. Hans resa från Kairo till Sverige är inte bara en berättelse om geografisk förflyttning, utan också om inre tillväxt och självinsikt. 

När Ahmed anlände till Sverige stod han inför betydande utmaningar. Språkbarriären och avsaknaden av professionella kontakter gjorde det svårt att hitta arbete. Men han hade en passion som han alltid återvände till – data och programmering. Hans självstudier hemma hade gett honom en grund, men han var osäker på sin verkliga skicklighet i ett professionellt sammanhang. 

Hur lyckades du komma över osäkerheten och börja på Contica? 

– Jag höll alltid på med data och programmering när jag var hemma men jag visste inte hur bra jag egentligen var. Men denna osäkerhet förbyttes i hopp när jag upptäckte en annons från Contica. De sökte någon som var villig att lära sig systemintegration. Även om jag inte var helt säker på vad det innebar, förstod jag att det hade att göra med data.

Med en blandning av nyfikenhet och mod ringde han för en intervju. Till hans förvåning blev han inbjuden, men trots ett gott intryck fick han nej. Orsaken till avslaget var att Contica initialt tvivlade på hans tekniska bakgrund och förmåga att förstå uppgiften. Men Ahmed vägrade acceptera detta. Han utmanade deras uppfattning och insisterade på att han hade kapaciteten att lyckas. 

 – Jag tillbringade en hel helg utan sömn för att förbereda mig vad Contica jobbar med, då med särskilt fokus på BizTalk.

Contica stod inför att intervjua andra kandidater, men Ahmed fick sin chans att bevisa sig. De gav honom uppgiften att kommande måndag presentera företagets teknik och arkitektur inför hela företaget, som vid den tiden bestod av endast sex personer. Det var 2015, och hans presentation gick över förväntan. Hans förmåga att illustrera sina tankar på en whiteboard och hans djupa förståelse för ämnet imponerade på alla. Vid ett tillfälle under presentationen visade Ahmed även prov på sitt obotliga självförtroende och integritet. Någon ifrågasatte Ahmeds förklaring varpå han vände sig om och svarade “Nej, jag tror faktiskt ni har fel”.
Stefan, som är VD för Contica och var med under intervjun 2015, kommer ihåg situationen väl.

 Jag tänkte att killen är komplett galen, står han och säger att vi, med +40 års samlad erfarenhet, har fel och att han med tre dagars hemmastudier har rätt?”

Stefan Wånggren, VD Contica

Kort därefter fick han erbjudande om anställning som nummer sju i bolaget.  

Denna framgång var början på en ny era i Ahmeds karriär. Han började som en nyfiken nykomling på Contica men har sedan dess avancerat och vuxit både professionellt och personligt. Idag sitter han på en betydande position som CTO inom företaget med ansvar för teknisk inriktning och plattform, där han fortsätter att utforska och expandera sitt intresse och sin kunskap inom systemintegration. Ahmeds resa är en berättelse om uthållighet, självtillit och en djup övertygelse om sin egen potential. 

Hur ser en dag ut som CTO på Contica?

Jag försöker alltid vara tillgänglig för att hjälpa mina medarbetare, jag är nyfiken på vad som händer och vill vara med utan att styra. Skapa förutsättningar för att underlätta deras vardag. Jag börjar dagen med att granska min e-post och delta i möten, men mitt fokus ligger på att vara tillgänglig för teamen. Jag ser mig själv som en facilitator och coach, ständigt nyfiken på teamets arbete och framsteg.

Ahmed betonar vikten av att ge sina medarbetare utrymme att växa i deras egna karriärer, och han strävar efter att spegla både kundens och företagets perspektiv i sitt arbete. 

Det är en glädje att se till att människor är nöjda, och han lyckas genom att Contica är skickligt på det de gör. Han inser att den stora utmaningen inte ligger i att lösa tekniska problem, utan i att kommunicera värdet av deras arbete till kunderna på ett sätt som är förståeligt och meningsfullt. Han strävar efter att skapa en balans mellan teknisk expertis och kommunikation för att säkerställa att kunderna är helt nöjda med Conticas tjänster.

Tjänsten vi säljer är jätteviktig, men det sker bakom kulisserna. Det märks bara när det inte fungerar

Mod och att ta ett steg tillbaka

För Ahmed är mod en avgörande aspekt av hans roll som CTO och tidigare Team LeaderContica. Han tror på vikten av att ge sitt team utrymme att ifrågasätta och utmana, vilket innebär att han ofta tar ett steg tillbaka för att låta dem leda. Han ser sig inte som den smartaste personen i rummet, utan snarare som en del av ett team av intelligenta och kreativa individer. Denna inställning håller honom uppdaterad och lär honom nya saker. Genom att omge sig med självgående, kreativa personer skapar han en miljö där utmaningar välkomnas och innovation uppmuntras. 

Trivsel och positiva medarbetare. Vad är framgångsreceptet?

Jag tror inte att det handlar om att allt är fantastiskt. Det finns utmaningar hos oss, men vi är lyhörda och har utrymme för kreativitet. Vi har tillsammans jobbat fram företagets värderingar och kommit överens om hur vi vill ha det. Balansen mellan lekfullhet och seriositet är viktig. Alla arbetar tillsammans och när problem uppstår löser vi dem gemensamt, vilket skapar en stark sammanhållning.

Bygga kultur och ett klimat där medarbetarna känner sig trygga

Ahmed betonar att skapa en trygg arbetskultur på Contica innebär att avstå från strikt hierarki. Han ser sin roll som chef mer som en del av ett team där medarbetarna är lika viktiga som kunder. Hans fokus ligger på att företaget ska utvecklas och att alla ska ha möjlighet att växa i sina roller. Han lyssnar aktivt på sina medarbetare och värdesätter deras bidrag. De tidigare erfarenheterna från byggbranschen med roller som platschef och projektledare, har gett honom perspektiv på vikten av att anamma ett annat mindset i en miljö som IT-branschen där andra typer av problem och arbetskulturer råder. 

Slutligen, vad skulle du ge för råd till ditt yngre jag?

Fortsätt att våga experimentera och ta risker, livet kommer att leda dig rätt. 

På sin “bucket list” står free-diving, en utmaning som visar hans vilja att utmana sig själv och göra saker som kan verka skrämmande eller omöjliga.

När någon säger att det inte går så vill jag göra tvärtom. Jag trodde jag skulle bo vid Röda havet men nu bor jag i Sverige. Man vet aldrig.