Vad har en höftkula att göra med framgångsrik systemintegration? En gång i tiden var Stefan Wånggren integrationsansvarig i en klassisk linjeorganisation. Nu vill han omsätta 19 år av lärdomar till den starkaste av organisationer – uppdrag #Contica2024. 

Nyhet

Full fart framåt!

Vad har en höftkula att göra med framgångsrik systemintegration? En gång i tiden var Stefan Wånggren integrationsansvarig i en klassisk linjeorganisation. Nu vill han omsätta 19 år av lärdomar till den starkaste av organisationer – uppdrag #Contica2024. 

Kontaka Stefan Wånggren om du vill veta mer

I mitten av oktober ramlade min 12-åriga dotter Olivia och vred höften så att kulan hamnade ur led. Tydligen kan det hända barn som växer, även om det är väldigt ovanligt. Det som slog mig, från samtalet till 112 till operationsbordet fem timmar senare, var hur smidigt allt gick. Det var som att sätta sig på ett löpande band, fullt av professionalism och empati där alla visste precis vem som gjorde vad. De var proffs och deras uppgift var att ge min dotter 100 % trygghet och vård i världsklass. Men vad har det här att göra med systemintegration? Mer än du tror. För det är exakt där vi kommer in. Vår främsta uppgift – mitt i digitaliseringens nav – är nämligen att ge personer som sjuksköterskan Stefani och operationsläkaren Henrik de bästa förutsättningarna till att fortsatt vara världsklass. 

Contica grundades 2010 av Rikard Nordberg, Magnus Sjögren och mig, Stefan Wånggren. När jag tog över rollen som VD åtta år senare, visste jag att den här organisationen hade mycket mer att ge än vad vi visat dittills. Modellen ger resultat och levererar värde, området är ständigt växande och behovet hos kunderna ökar. Så vi formulerade en plan: #Contica2024. År 2024 skulle dagens 7 medarbetare vara 24 och företaget moget, inom ramarna för samma leveransmodell.

”Lika säker som jag var på att vi skulle lyckas, lika säker var jag på att jag aldrig skulle lyckas ensam.”

Lika säker som jag var på att vi skulle lyckas, lika säker var jag på att jag aldrig skulle lyckas ensam. Jag behövde omge mig med rätt människor med rätt driv. Så, jag återanvände en teknik jag hade lärt mig 16 år tidigare när jag behandlades för diskbråck. ”Du måste träna den inre magmuskeln, Stefan” sa sjukgymnasten då. ”Om du inte blir stark där, spelar det ingen roll hur många magrutor du har – ryggen kommer ändå inte att få rätt stöd”.

Så där började vi, med att stärka den inre magmuskeln. I Conticas fall innebar det vår kultur, våra värderingar och vår identitet. Sett i backspegeln var det ett av mina bättre beslut. Att ge hela teamet ett gemensamt sammanhang, en tydlig riktning och möjligheten att ta plats och växa, har gjort att vi redan i år – två år innan avsatt tidsplan – har nått vårt uppsatta mål för 2024. Ett av resultaten tittar du faktiskt på just nu: en alldeles ny visuell identitet och webb. En uppdaterad kostym med ambitionen att matcha insidan – inte bara idag, utan även för den organisation vi fortsatt vill växa till. 

Modellen då? Sedan starten för snart 14 år sedan har vi satt teamet framför individen. Under mina år som utvecklare och konsult har jag sett flera exempel på lyckade projekt med väldigt kompetenta personer, som ändå slutade med stora problem för verksamheten när projekten väl var levererade. Hur kommer det sig? Jo, de skickliga individerna bröt upp och gick vidare. Kvar står en förvaltande organisation utan tillräcklig kompetens för att hantera lösningen – lösningen som ofta är helt avgörande för kärnaffären.

När jag själv bytte från rollen som integrationsansvarig i en linjeorganisation till att bli konsult 2007 upplevde min dåvarande arbetsgivare exakt samma sak. Som anställd var jag en person med nyckelkompetens och när jag valde att sluta innebar det en stor risk för verksamheten. Vår mission på Contica är att eliminera den här risken genom att alltid utveckla och leverera som ett team, där alla nödvändiga kompetenser finns med för att säkra krav, projektleveranser och drift över tid. Det är så vi skapar förutsägbarhet, skalbarhet och långsiktig trygghet för alla vi jobbar med.

”Frågar du mig, är det tre framgångsfaktorer som är kristallklara. Investera och satsa på 1) människor 2) människor 3) människor.”

Det är också vad vi på Contica står för idag. Som en bättre och tryggare sjukvård till exempel, tillsammans med våra privata och offentliga kunder inom vården. Eller indirekt med företag som Ascom, vars produkter för att digitalisera sjukvården fanns installerade i varje hörn i det rum på Drottning Silvias nya barnsjukhus där jag bodde några nätter med min dotter. 

På Contica handlar vårt varför om just detta. Att bidra till en enklare, bättre och tryggare vardag för våra kunders kunder. För dig – som medborgare och konsument. Just den där natten i oktober var den medborgaren min dotter.

Tack för att du läste ända hit. Om inte du har gått på en digital husesyn, så gör det gärna – och känn dig som hemma! Få ett ansikte på fler av mina kollegor eller upptäck hur 32 000 medborgare och 18 par IT-kunniga händer går ihop, egentligen.Välkommen hit, välkommen till oss. 

Stefan

Medgrundare och VD